Tíðindi - 16. mai 2024

“Havsins áratíggju” ráðstevna

Í gjárkvøldið hevði Firum (fyrrverandi Fiskaaling) móttøku í sambandi við ráðstevnu hjá donsku, grønlendsku og føroysku nevndini í sambandi við tað, tey kalla “FN’s tiår for havet”. 

Heðin Mortensen, borgarstjóri, helt vælkomurøðu í sambandi við, at Tórshavnar kommuna var vertur til eina móttøku fyri føroysku og mongu útlendsku gestunum.

- Godaften og hjertelig velkommen allesammen.

- På vegne af Torshavn Byråd og Kommune er det en ære for mig at få lov til at byde et så bredt udvalg af mennesker fra en række baggrunde velkommen her til Torshavn.
  
- Det har stor betydning, at vi – de nordiske lande – mødes, netværker og deler og lærer af hinandens viden og erfaringer. Vi er naboer og har meget til fælles både sosialt, kulturelt og historisk.  

- Tórshavn kommune har et stærkt fokus på den værdi, nordiske og internationale konferencer har for byen. Vi arbejder målbevidst med at udvikle Torshavn som international konferenceby. 

- Havet giver ilt og mad, kontrollerer vejret og er også et økonomisk kraftværk, der understøtter hele industrier, genererer millioner af arbejdspladser og hjælper med at drive den moderne globale økonomi. 
 
- I dag truer vores aktiviteter havets sundhed og sætter stort pres på de marine økosystemer og tjenester, der er så grundlæggende for vores fremtid.
 
- Vi mennesker skaber sammen forandringer i havet, som kan true miljøets sundhed og økonomiske vitalitet - medmindre vi foretager akutte ændringer i vores handlinger og politikker.
 
- At opbygge en bæredygtig havøkonomi er derfor en meget vigtig opgave. Specielt for os på Færøerne. 
 
- Vi har muligheden og det kollektive ansvar for at beskytte og genoprette sundheden i vores oceaner og opbygge en bæredygtig havøkonomi, der kan levere mad, styrke kystsamfund og transportere.
 
- Med hensyn til havsundhed har vi sat os mål om at balancere vilde fiskebestande, dyrke bæredygtigt akvakultur og minimere affald.
 
- Derudover bestræber vi os på, at havenergi i det næste årti vil være en af de vigtige energikilder, og at kyst- og havturisme vil være bæredygtig og modstandsdygtig.
 
- Det er vigtigt, at folk forstår havets betydning og indflydelse på deres velbefindende. Det mener jeg at vi gør på Færøerne, men alle mennesker skal være i stand til at tilegne sig viden og færdigheder til at deltage og udnytte havets muligheder. 

- Jeg ønsker jer al mulig held og lykke med arbejdet at give komiteens prioriteringer en dansk, grønlandsk og færøsk vinkel på alle de udfordringer, der måtte komme. 

- Jeg håber, at I alle kan tage hjem med viden, som I kan bruge i jeres daglige arbejde på området, nu konferencen er slut. 

- Kære gæster.

- Som borgmester er det mig endnu en gang en ære og en fornøjelse at ønske jer allesammen en spændende konference og godt ophold i Tórshavn. 

- Håber I får en masse dejlige oplevelser og minder med hjem i håndtasken og ikke mindst, at I snart besøger Tórshavn igen.

- Og til slut vil jeg ønske jer alle sammen velbekomme, segði Heðin Mortensen, borgarstjóri, at enda. 

Nógvar aðrar myndir eru á síðu okkara á Facebook.